Curriculum Vitae

M.J.A. (Martin Jan) van Mourik studeerde rechten aan Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde aan dezelfde universiteit in 1970 tot doctor in de rechtsgeleerdheid.

Van 1975 tot 1987 was hij gewoon hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna was hij tot 1 december 2008 hoogleraar notarieel- en privaatrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 1989 tot 2006 was hij tevens notaris te Nijmegen, bij Hekkelman Advocaten & Notarissen. Per 1 januari 2006 werd hij als notaris opgevolgd door zijn zoon mr. R.H.Y van Mourik.

Van Mourik is met ingang van 1 januari 2009 in het bijzonder belast met de wetenschappelijke ondersteuning van de afdeling notariaat van Hekkelman Advocaten & Notarissen te Arnhem en Nijmegen en heeft vanaf deze datum een eigen adviespraktijk, in het bijzonder op de gebieden relatievermogensrecht en erfrecht. Tot 1 januari 2014 was hij nog als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

M.J.A. van Mourik publiceert vooral op de gebieden huwelijksvermogensrecht, erfrecht en vennootschapsrecht. Hij was tot 1 januari 2014 voorzitter van de redactie van het gezaghebbende juridische tijdschrift WPNR en was vele jaren columnist van De Telegraaf en Omroep Gelderland. Hij is een veelgevraagd spreker.

Van Mourik is sinds 1969 met dezelfde vrouw gehuwd. Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren.